Wat is Klankennest?

Klankennest ontwikkelt een artistiek aanbod voor kinderen van 0 tot 4 jaar met de focus op muziek en beeldende kunst. Met een vast gezelschap van kunstenaars creëert Klankennest voorstellingen, installaties, concerten, museumtours,... die kind en ouder uitnodigen tot verwondering en verkenning.

Elk kind bezit een natuurlijke gevoeligheid voor klank, experiment en zintuiglijke ervaringen. Klankennest is overtuigd dat het stimuleren van die gevoeligheid een gunstige invloed heeft op de ontwikkeling van een kind, zelfs voor de geboorte. Daarom bieden we ouders de mogelijkheid om hun kind al vanaf de eerste maanden en jaren op een kwalitatieve manier te laten kennismaken met muziek en kunst.


Klankbeleving bij jonge kinderen is een complex proces dat meer inhoudt dan louter luisteren: ze ervaren muziek zintuiglijk, met heel hun lichaam en in een voortdurende interactie met wat ze zien en voelen. De beste luister -en leeromgeving voor een kind is een plek waar het ongeremd kan ontdekken en spelen. Bij elke creatie gaat veel aandacht naar het creëren van een artistieke context waarin we deze actieve en ‘lichamelijke’ manier van luisteren ondersteunen en stimuleren.


Essentieel is een transdisciplinaire aanpak: klank, beeld en beweging smelten samen in een warme en veilige omgeving die de zintuigen prikkelt. Klankennest vermijdt gesproken taal, met een poëtische maar abstracte en universele esthetiek tot gevolg. De verbeelding van de allerjongsten wordt voortdurend geprikkeld, maar zo weinig mogelijk gestuurd.


Klankennest creëert niet alleen voor, maar ook mét de allerjongsten. De dialoog die tijdens een voorstelling tussen kind en kunstenaar ontstaat is de motor van een maakproces en inspireert beiden tot expressie. Het stimuleren van deze interactie tussen kunstenaar, kind én ouder is de essentie van onze artistieke visie. Samen musiceren, spelen en beleven zorgt voor een verbinding en positieve invloed op kinderen.

Klankennest

Klankennest vzw is een gezelschap voor jonge kinderen en hun ouders, waar ze in dialoog gaan en experimenteren met muziek, dans & beeldende kunst.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

2021 - 2024 Klankennest vzw
In samenwerking met Wild van Vorm